Μνήμη πάντων των εν τη Νήσω Κύπρω διαλαμψάντων Αγίων

Σήμερα, πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, επιτελείται σύναξη πάντων των εν Κύπρω διαλαμψάντων Αγίων. Η ζωή όλων των Αγίων που γεννήθηκαν ή έζησαν και έδρασαν ή μαρτύρησαν στην πατρίδα μας, Αποστόλων, Ιεραρχών, Ασκητών και μαρτύρων, στα 2.000 χρόνια βίου της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, αποδεικνύει και μαρτυρεί Πανορθόδοξα και παγχριστιανικά τον πνευματικό θησαυρό και τη θρησκευτική κληρονομιά της πατρίδας μας, τόσο για τη δική μας ωφέλεια και σωτηρία, όσο και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όλως ιδιαιτέρως σήμερα, λόγω της συνάξεως πάντων των εν Κύπρω Αγίων ανδρών και γυναικών, να υπενθυμίσουμε ότι [...]

Μνήμη των Αγίων Ρωμανού του Μελωδού και Ιωάννου του Κουκουζέλη (1 Οκτωβρίου)

Σήμερα, 1η Οκτωβρίου, η Εκκλησία εορτάζει την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, που μετατίθεται στις 28 Οκτωβρίου, όπου συνδέεται αρμονικά με την Εθνική επέτειο των πανελλήνων. Τιμούμε επίσης σήμερα τον Απόστολο Ανανία, ο οποίος είναι γνωστός από τη θαυμαστή φανέρωση του Κυρίου στον Απόστολο Παύλο στη Δαμασκό, και μαρτύρησε επί ηγεμόνα Λουκιανού, τον Όσιο Γρηγόριο τον Δομέστικο, καθώς και δύο μεγάλους υμνογράφους: το Ρωμανό το Μελωδό και τον Ιωάννη Κουκουζέλη. (περισσότερα…)

Μνήμη των Αγίων Στάχυ, Απελλή, Αμπλία, Ουρβανού, Ναρκίσσου και Αριστοβούλου εκ των Εβδομήκοντα (31 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά έξι μαθητές από τον κύκλο των εβδομήκοντα Αποστόλων. Τον Στάχυ, που χειροτονήθηκε από τον Απόστολο Ανδρέα επίσκοπος Βυζαντίου και κοιμήθηκε ειρηνικά, και τον Απελλή που έγινε επίσκοπος Ηρακλείας και διέπρεψε στον αγώνα της ιεραποστολής. (περισσότερα…)

Μνήμη του οσίου Θεράποντος του εν Λυθροδόντα ασκήσαντος (30 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ζηνοβίου, που ήταν γιατρός, και καταγόταν από την Κιλικία, και της αδελφής του Ζηνοβίας. Και οι δύο κήρυτταν με θάρρος την αλήθεια του Χριστού και δεν φοβήθηκαν τα βασανιστήρια, στα οποία τους υπέβαλε ο ειδωλολάτρης ηγεμόνας Λυσίας. Τελικά μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό. (περισσότερα…)

Μνήμη της Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας (29 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Αγίας μας Εκκλησία, Κυριακή, 29 Οκτωβρίου, όπως κάθε Κυριακή εορτάζει το γεγονός της τριήμερης εκ νεκρών Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού. Όλοι οι ύμνοι στον όρθρο αναφέρονται στο πανίερο γεγονός με αποκορύφωμα της ακολουθίας τη Θεία Λειτουργία. Επίσης εορτάζουμε  τη μνήμη της Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας, του Οσίου Αβραμίου και της ανεψιάς του Αγίας Μαρίας, της Οσίας Άννας από την Κωνσταντινούπολη και του Αγίου Σάββα του Στρατηλάτη. (περισσότερα…)

Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου (28 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του ζεύγους Τερεντίου και Νεονίλλης και των επτά παιδιών τους, της μάρτυρος Ευνίκης και του οσίου Διομήδους του Κυπρίου. Επίσης, σήμερα εορτάζουμε εκ μεταθέσεως την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία μετατέθηκε από την 1η του μήνα στη σημερινή ημερομηνία, για να συμπίπτει με τη μεγάλη εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. (περισσότερα…)

Mνήμη του Αγίου Μάρτυρος Νέστορα (27 Οκτωβρίου)

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Νέστορα, μαθητή του μεγαλομάρτυρα Δημητρίου και Αγίας Πρόκλης της συζύγου του Πιλάτου. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου του Μυροβλήτου (26 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου του Μυροβλήτου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Ο Δημήτριος, υπήρξε αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού και για το λόγο αυτό πολλές φορές εικονίζεται στρατιωτικός καβαλάρης, να υποτάσσει ένα μεγαλόσωμο άνδρα, πρόκειται για τον Βούλγαρο τσάρο Ιωαννίτζη, ο οποίος ασθένησε και πέθανε όταν ετοιμαζόταν να επιτεθεί και να καταλάβει τη Θεσσαολονίκη το 13ο αιώνα. (περισσότερα…)

Μνήμη της Αγίας Ταβιθάς (25 Οκτωβρίου)

Η Αγία μας Εκκλησία σήμερα, 25 Οκτωβρίου, τιμά τη μνήμη των μαρτύρων Μαρκιανού και Μαρτυρίου και της αγίας Ταβιθάς, η οποία υπήρξε βιβλικό πρόσωπο. (περισσότερα…)

Μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Σεβαστιανής (24 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της μάρτυρος Σεβαστιανής, καθώς και τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρα Αρέθα, που έζησε και σε μεγάλη ηλικία μαρτύρησε στην Αιθιοπία, κατά τον 6ο αιώνα. Μαζί του τιμούμε και πολλούς άλλους μάρτυρες, κάθε ηλικίας, που δεν δέχτηκαν να αρνηθούν τον Χριστό και σφαγιάστηκαν από τους ειδωλολάτρες. Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η περίπτωση μίας μητέρας, άγνωστης σ’ εμάς αλλά γνωστής στον Θεό, το βρέφος της οποίας άρπαξαν οι διώκτες και το έριξαν στη φωτιά. (περισσότερα…)