Μνήμη των Αγίων Λουκιανού, Σαβίνου και Βάρσου (15 Οκτωβρίου)

Σήμερα, 15 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Λουκιανού πρεσβυτέρου Αντιοχείας, Σαβίνου επισκόπου και Βάρσου επισκόπου Εδέσσης. (περισσότερα…)

Μνήμη της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής (14 Οκτωβρίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, που καταγόταν από τους Επιβάτες (περιοχή κοντά στη Σηλυβρία) της Ανατολικής Θράκης. Από μικρή έκανε αγαθοεργίες και όταν μεγάλωσε, έφυγε από το πατρικό της σπίτι και πήγε στην Κωνσταντινούπολη, για να προσκυνήσει τα Ιερά λείψανα των Αγίων. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος, επισκόπου Κύπρου (14 Οκτωβρίου)

Σήμερα, Κυριακή 14 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Θεράποντος, ο οποίος ήταν επίσκοπος στην Κύπρο, καθώς και τον Όσιο Θεράποντα, ο οποίος ήταν ασκητής στην κοινότητα Σίντα. Και οι δύο Άγιοι τιμώνται ιδιαίτερα στην Αγκαστίνα της Μεσαορίας. (περισσότερα…)

Μνήμη των μαρτύρων Ναζαρίου, Γερβασίου, Προτασίου και Κελσίου (14 Οκτωβρίου)

Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των μαρτύρων Ναζαρίου, Γερβασίου, Προτασίου και Κελσίου, και του αγίου Κοσμά, επισκόπου Μαϊουμά του ποιητού. (περισσότερα…)

Μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Κάρπου, Παπύλου, Αγαθοδώρου και Αγαθονίκης (13 Οκτωβρίου)

Σήμερα, Κυριακή 13 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Θεοφόρων Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε το έτος 787 στη Νίκαια, και είχε διατυπώσει την ορθόδοξη διδασκαλία για την τιμητική προσκύνηση των ιερών εικόνων και καταδικάσει την αίρεση των εικονομάχων. Το ίδιο ιστορικό γεγονός εορτάζεται από την Εκκλησία μας και την Κυριακή της Ορθοδοξίας. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Επικτήτου του θαυματουργού (12 Οκτωβρίου)

Η Αγία μας εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των μαρτύρων Πρόβου, Ταράχου και Ανδρονίκου και των Οσίων Θεοσεβίου του Αρσινοΐτου και Επικτήτου. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αποστόλου Φιλίππου (11 Οκτωβρίου)

Σήμερα, 11 Οκτωβρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αποστόλου Φιλίππου, ενός των επτά Διακόνων και του επισκόπου Νικαίας Θεοφάνους του ποιητού. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Ιωνά του εν Περγάμω της Κύπρου (11 Οκτωβρίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου Ιωνά, του εν Περγάμω της Κύπρου. Ο Άγιος Ιωνάς είναι ένας από τους Αγίους που ήλθαν στην Κύπρο  καταδιωγμένοι από την Παλαιστίνη. (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Θεοφίλου του Ομολογητού (10 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας των αυταδέλφων και των συν αυτοίς αναιρεθέντων 200 μαρτύρων, και του Οσίου Θεοφίλου. (περισσότερα…)

Μνήμη των Οσίων Ανδρονίκου και Αθανασίας (9 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αποστόλου Ιακώβου, υιού του Αλφαίου και αδελφού του ευαγγελιστή Ματθαίου, τη μνήμη του Αγίου Ανδρονίκου και της συζύγου αυτού Αθανασίας, καθώς και του Πατριάρχου Αβραάμ του δικαίου, και Λωτ του ανεψιού αυτού. (περισσότερα…)