Σύναξη των Εβδομήκοντα Αποστόλων (4 Ιανουαρίου)

 Σήμερα, η Εκκλησία μας επιτελεί σύναξη των Εβδομήκοντα Αποστόλων, τους οποίους εξέλεξε ο Χριστός, για να βοηθούν στο έργο του, και οι οποίοι προπορεύονταν Αυτού στις πόλεις που θα επισκεπτόταν για να κηρύξει. (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού (4 Ιανουαρίου)

Σήμερα τιμάται από την Εκκλησία ένας νέος Άγιος, ο Όσιος Νικηφόρος ο λεπρός, του οποίου η αγιοκατάταξη έγινε το Δεκέμβριο του 2012. (περισσότερα…)

Μνήμη του μάρτυρος Γορδίου (3 Ιανουαρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του προφήτη Μαλαχία και του μάρτυρος Γορδίου. Ο άγιος Γόρδιος ήταν από την Καισάρεια της Καππαδοκίας και έζησε επί αυτοκράτορα Λικινίου. Ήταν κόμης κατά την τάξη, αρχηγός εκατό στρατιωτών. Επειδή δεν άντεχε να βλέπει το θράσος των δυσσεβών και τις βλασφημίες τους κατά του Χριστού, σηκώθηκε και έφυγε και πήγε στα όρη, ζώντας εκεί με τα θηρία. (περισσότερα…)

Μνήμη του Προφήτου Μαλαχίου (3 Ιανουαρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του προφήτη Μαλαχία και του μάρτυρος Γορδίου. Ο Προφήτης Μαλαχίας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 12 μικρούς λεγόμενους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Γεννήθηκε από τη φυλή του Λευΐ, όταν επέστρεψαν οι Εβραίοι στην Ιερουσαλήμ από την αιχμαλωσία της Βαβυλώνας. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Σιλβέστρου (2 Ιανουαρίου)

 Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Σιλβέστρου, Πάπα Ρώμης, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρώμη και έγινε Πάπας, δηλ. πατέρας πατέρων της Επισκοπής της Παλαιάς Ρώμης το 314 μ.Χ. Με το ορθόδοξο φρόνημα που τον διέκρινε ανέτρεψε την αίρεση του Αρείου και θέσπισε τους λειτουργικούς κανόνες για τον καθαγιασμό του Αγίου Μύρου. (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ (2 Ιανουαρίου)

 Σήμερα  τιμούμε τη μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ, που γεννήθηκε στο Κουρσκ της Ρωσίας το 1759 μ.Χ. και ονομάσθηκε Πρόχορος. Από νεανική ηλικία, αποφάσισε να μονάσει στη μονή του Σάρωφ, όπου ανήλθε με τους πνευματικούς του αγώνες στην κλίμακα των αρετών. (περισσότερα…)

Μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου)

  Η Εκκλησία μας, αλλά και ευρύτερα η οικουμενική ελληνική παιδεία, τιμούν σήμερα τη μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων: Βασιλείου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, Γρηγορίου του Θεολόγου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, επίσης Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. (περισσότερα…)

Ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου (29 Ιανουαρίου)

  Η Εκκλησία μας σήμερα εορτάζει την ανακομιδή των λειψάνων του αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, δεύτερου επισκόπου Αντιοχείας και μαθητή του Ευαγγελιστή Ιωάννη, ο οποίος μαρτύρησε στη Ρώμη, στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Επίσης, σήμερα τιμούμε τη μνήμη των μαρτύρων των εν Σαμοσάτοις τελειωθέντων Φιλοθέου, Υπερεχίου, Αβίβου, Ιουλιανού, Ρωμανού, Ιακώβου και Παρηγορίου. (περισσότερα…)