ΑΓΙΑ ΑΝΥΣΙΑ

Μνήμη της Αγίας Θεοδώρας από την Καισάρεια και της Αγίας Ανυσίας από τη Θεσσαλονίκη (30 Δεκεμβρίου)

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη της Αγίας Θεοδώρας από την Καισάρεια και της Αγίας Ανυσίας από τη Θεσσαλονίκη. Η Οσιομάρτυς Ανυσία ήταν θυγατέρα ευλαβών και πλούσιων γονέων από τη Θεσσαλονίκη και έζησε κατά τους χρόνους του χριστομάχου αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Όταν σε νεανική ηλικία ορφάνεψε, διαχειρίστηκε τη ζωή και τη μεγάλη περιουσία της με σωφροσύνη και εγκράτεια. Βοήθησε όσους είχαν ανάγκη και έταξε ως σκοπό της ζωής της να πράττει και να μαθαίνει όσα είναι ευάρεστα στο Θεό. (περισσότερα…)

Σύναξις της Παναγίας

Σύναξις της Θεοτόκου (26 Δεκεμβρίου)

Σήμερα, Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου, οι πιστοί πραγματοποιούν  πανηγυρική σύναξη και τελούν θεία Λειτουργία στους ναούς προς τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου, ένεκα της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, επισκόπου Αντιοχείας (20 Δεκεμβρίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, επισκόπου Αντιοχείας. (περισσότερα…)

Άγιος Στέφανος

Μνήμη του πρωτομάρτυρα και αρχιδιακόνου Στεφάνου (27 Δεκεμβρίου)

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Πρωτομάρτυρα και αρχιδιακόνου Στεφάνου, ο οποίος μαρτύρησε με λιθοβολισμό, τρία περίπου έτη μετά την Ανάληψη του Κυρίου. (περισσότερα…)

Μνήμη των δισμυρίων μαρτύρων

Μνήμη των δισμυρίων μαρτύρων (28 Δεκεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των δισμυρίων Μαρτύρων, που θυσιάστηκαν για χάρη του Χριστού στη Νικομήδεια. Το μαρτύριο αυτών των Αγίων συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις ομαδικών διώξεων και σφαγών κατά των Χριστιανών, κυρίως κατά τα τέλη του 2ου και τις αρχές του 3ου αιώνα. Φαινόμενα τόσο σύγχρονα στον 21ο αιώνα! Ιδιαίτερα στις μέρες μας στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Οι είκοσι χιλιάδες Άγιοι ζούσαν στη Νικομήδεια την εποχή που βασίλευε στη Ρώμη ο δυσσεβής Μαξιμιανός. (περισσότερα…)

Η κατά Σάρκα Γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού (25 Δεκεμβρίου)

«Ἡ Παρθένος σήμερον, τὸν ὑπερούσιον τίκτει, καὶ ἡ γῆ τὸ Σπήλαιον, τῷ ἀπροσίτω προσάγει. Ἄγγελοι μετὰ Ποιμένων δοξολογοῦσι. Μάγοι δὲ μετὰ ἀστέρος ὁδοιποροῦσι. Δι᾿ ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη, Παιδίον νέον, ὁ πρὸ αἰώνων Θεός» (περισσότερα…)

Μνήμη της Οσίας Μελάνης της Ρωμαίας (31 Δεκεμβρίου)

Η τελευταία ημέρα του κοσμικού ημερολογιακού έτους 2016 είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην απόδοση της εορτής των Χριστουγέννων και στη μνήμη της Οσίας Μελάνης της Ρωμαίας. (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Μαρκέλλου (29 Δεκεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Μαρκέλλου Ηγουμένου της Μονής των Ακοιμήτων. Ο Όσιος Μάρκελλος, που επίσης εορτάζουμε σήμερα, έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ., επί Πατριάρχου Γενναδίου του Α' (458 - 471 μ.Χ.) και Βασιλέως Λέοντα Α' του Μακέλλη. Η καταγωγή του Μάρκελλου ήταν από τη Απάμεια της Συρίας και η οικογένειά του ήταν πλούσια. (περισσότερα…)

Μνήμη της οσιοπαρθενομάρτυρος Ευγενίας (24 Δεκεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της οσιοπαρθενομάρτυρος Ευγενίας και εορτάζουμε τα προεόρτια της μεγάλης γιορτής της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. (περισσότερα…)